در این نشست حجت الاسلام علی صغیرا استاد حوزه و دانشگاه درباره چگونگی ارتباط با جوانها گفت: فاصله نسلها بسیار زیاد شده جامعه از یک جامعه ایستا به یک جامعه پویا تبدیل شده و در یک جامعه پویا تغییر و تحولات بصورت سریع رخ می دهد و همزمان با این تحولات صورت گرفته باید بدانیم و بتوانیم با جوانان ارتباط برقرار کنیم.
وی گفت: بنیانهای تاثیر گذار در شخصیت جوان سه چیز است اولین مورد فطرت است، و فطرت را اینگونه معنی کرد؛ فطرت همان سرشت خدایی و تمایلات ذاتی است که در خمیر مایع وجودی هر انسان قرار داده شده و فطرت جوانها پاک است چون می بینیم با این همه تهاجمی که صورت گرفته دین هنوز پا برجااست.
وی تصریح کرد: دومین بنیان شخصیت جوان، خانواده است؛ خانواده دواثر دارد، یکی اثر موروثی که خصوصیات فرد را غیر اکتسابی منتقل می کند، که در ظاهر و باطن اثر می گذارد؛ دیگری اثر تربیتی است؛ نوع تربیت و نوع آگاهی بخشی در خانواده خیلی مهم است؛ در کنارارتباط با جوان با خانواده ها هم باید در ارتباط باشید. زیرا اگر ارزشهای خانواده متفاوت با ارزشهای جوان باشد؛ جوان دچار دوگانگی ارزشها و تضاد ارزشها می شود.
وی افزود: سومین بنیان شخصیت جوان، جامعه است؛ در جامعه تربیت رسمی و غیر رسمی وجود دارد؛ تربیت رسمی مثل کلاسهای آموزشی، یا کلاسهای پرورشی و تربیت غیر رسمی مثل تلویزیون و یا رفتار افراد جامعه، که جوان از آن آموزش می بیند؛ ما باید روش درست زندگی کردن، درست فکر کردن، را به جوان بیاموزیم؛ و در کنار چیز هایی که می بیند عقلش را هم بکار ببندد؛ وگرنه فریب می خورد.
استاد حوزه گفت: در انواع ارتباط با جوان اولین مورد ارتباط شناختی و معرفتی است؛ باید مطالعه کرد و جوان را شناخت؛ مختصات روحیتشان را دانست و نیازهایشان را شناسایی کرد.
وی گفت: مورد بعدی ارتباط با جوان، ارتباط عاطفی است تا با مردم نباشی در متن جامعه نباشی، نمی دانی که مردم چه چیزی می خواهند؛ نیازشان چیست و سومین مورد را ارتباط کلامی دانست و گفت: کلام پل ارتباطی انسان هاست با جوانان ارتباط کلامی بر قرار کنید؛ ببینید مردم چه کلامی را می پسندند ولی محتوای آن را دینی قرار دهید. مورد بعدی را ارتباط تشویقی نامید و گفت: با نگاه، با کلام، با جایزه می توان با جوان ارتباط برقرار کرد، و اضافه کرد؛ حضرت امام خمینی (ره) با کلامشان روی مردم تاثیر گذار بودند.
پنجمین مورد ارتباط را مشورت کردن دانست و گفت: وقتی با کسی مشورت می کنی میزان عقل فرد مقابل را می فهمی.
وی گفت : جوان احتیاج به الگو دارد و در مورد یک الگوی خوب تصریح کرد: در الگوی جوان چینش کمالات باید موجود باشد و چهار خصوصیت داشته باشد اول جامع کمالات باشد دوم فرا زمانی باشد سوم فرا مکانی باشد و چهارم اینکه در اثر ارتباط با او به فیض در دنیا و آخرت برسد.
وی اظهار کرد: دشمنان ما الگوی خوبی ندارند و برای خود الگو می سازند؛ و برعکس ما الگو سوزی داریم وقتی از مردم می پرسیم الگویتان کیست؟ می گویند حضرت زهر( س) ولی در عمل هیچ شباهتی با حضرت زهرا (س) ندارند.
حجت الاسلام صغیرا در مورد نیاز جوان و نوجوان گفت: جوانان و نوجوانان به امنیت و ایمنی خاطر نیازمند هستند امنیت و ایمنی خاطر دو دسته می شوند؛ یکی امنیت جسمی و دیگری امنیت فکری است کشور ما از نظر امنیت جسمی یکی از با امنیت ترین کشورهای جهان از نظر نظامی است.
وی گفت: دومین نیازجوانان نیاز به مقبولیت و پذیرش است؛ ا گر می خواهید؛ با جوانان ارتباط برقرار کنید؛ باید اول آنها را همانطوری که هستند، بپذیرید؛ بعد رشد دهید، و بعد هدایت کنید. حتی اگر کافر است؛ بپذیرش. منهای عیوبی که دارد.
وی اظهار کرد: پیامبران در متن جامعه بودند، و راه را به مردم یاد می دادند؛ دکتر مریض ها را همانطور می پذیرد و درمان میکند؛ متاسفانه جوان پذیرفته نمی شوند؛ جوان نیاز به موقعیت و پیشرفت دارد؛ جوان نیاز به جایگاه دارد؛ نیاز به پیشرفت دارد؛ به فکرشان باشیم، امید به آنها بدهیم؛ داد و ستد عاطفی داشته باشیم.
وی افزود: جوان نیاز به کسب فلسفه زندگی دارد. باید بداند فلسفه زندگی چیست استاد مطهری در کتاب ده گفتار می گوید بین نیاز و خواسته های مردم فرق است مثلا یک بچه سیگار می خواهد سیگار خواسته اوست؛ ولی سیگار نیاز او نیست.
حجت الاسلام صغیرا گفت: نیاز بعدی جوان نیاز به معنویت است گرایش به عرفانهای کاذب نشانه نیاز جوان به معنویت است بزرگترین مشکل غرب نبود معنویت است؛ وقتی معنویت نباشد؛ ناظر درونی از بین می رود و با یک جامعه بی تقوا روبرو هستی که باید در آن جامعه دوربینها زیاد باشند و افراد را باید با دوربین نظارت کرد. بجای اینکه تقوا را درونی سازی کنند؛ از بیرون فرد را کنترل می کنند.
وی تصریح کرد: اگر انسان برای معنویت برنامه ای نداشته باشد؛ روحش برنامه ندارد؛ با معنویت، روح آرامش می یابد؛ معنویت نیاز فکری انسان است، مثلا یک فردی حجاب ندارد، ولی آش شله زردش می پزد؛ این را برای خودش معنویت می داند.
وی گفت: یکی دیگر از نیازجوانان خود شکوفایی است که جامعه باید زمینه را فراهم کند.
وی وظیفه روحانیون را جهت دهی اندیشه ها دانست و گفت: کمال و تکامل را برای جوانان توضیح دهید و همچنین استعدادها ی آنها را به حرکت در آورید. وی مشکل جوانها را اعتماد به نفس پایین دانست و اعتماد به نفس را توجه عملی انسان به داشته ها و استعدادهایی که خداوند متعال درون فرد قرار داده است دانست.